Sunday, 19 October 2014

Cinta High Class


Something to think about..
someone give this video to me :) thanks!

"Kalau kamu bercouple berkawan-kawan 20 tahun sekali pun
kamu takkan kenal dia.
yang kamu kenal adalah lakonannya" 

"Kalau dia tawarkan cinta kepada adik
dia duk puji kecantikan wajah adik
jangan terkejut nanti dia akan menjadi seorang suami yang bermata keranjang
kalau caranya itu tak meletakkan ALLAH nombor satu
tak takut pada ALLAH
dia sedang persembahkan cinta yang rapuh yang sementara untuk adik
dan cinta itu takkan bawa bahagia"

"Tapi kalau kita ambik sebab cinta itu kerana agama dan akhlak dia
kerana ALLAH"

"ALLAH takkan lenyap..."

"CINTA itu pun takkan lenyap"


 Cinta High Class by Ustazah Fatimah Syarha

Thursday, 16 October 2014


Ya ALLAH,

jauhkan lah diri ini daripada penyakit hati...

:(

Tuesday, 7 October 2014

Perubahan


Perubahan.

Semua orang ingin berubah kan. Perubahan tu terletak pada diri sendiri. Ia adalah satu pilihan sama ada kita ingin berubah atau tidak. Sama ada ingin berubah ke arah kebaikan atau pun keburukan. Mesti orang tanya nak berubah dari segi apa lagi kan kalau diri tu dah elok dah. Berubah apa lagi kan. Tapi sebenarnya orang tak tahu yang setiap diri makhluk yang bernama manusia ini takkan pernah sempurna. Walaupun baik luaran dalaman siapa yang tahu kan. Belakang orang dia buat apa hanya dia yang tahu. Hanya Allah satu2nya saksi yang melihat segala perbuatan. Sebab tu la orang cakap dont judge a book by its cover. Semua orang di dunia ini adalah pelakon yang sangat hebat. Depan orang lain belakang orang pon lain. Lain macam mana tu? Hanya dia yang tahu.

Kenapa perlu berubah? 
Tak boleh ke nak stay sama je macam biasa2 selama nie? 
Takde salah pon kan kalau nak tetap sama je macam biasa. Tapi manusia ni mudah jemu. Jemu dengan perkara yang biasa. Semua orang perlukan perubahan sama ada sikit atau banyak.

Aku bagi satu contoh seorang pelawak. Kalau dia buat lawak yang tak pernah didengar mesti orang akan gelak kan sebab first time dengar. Acu kalau die duk guna lawak yang sama je mesti takde orang nak gelak. Ade pon sengih sinis je sebab nak jaga hati punyer pasal. Sebab ape? Sebab jemu lah jawapan die. Manusia ni semua sama je. Takde beza pon. 
Sama jugak hidup kita perlukan perubahan walaupun sedikit. Pilihlah mana2 bahagian dalam hidup ni yang rasa masih mempunyai kekurangan ke kosong sini kosong sana. Tak kesah la tak pandai masak ke merokok ke tak solat awal waktu ke tak tutup aurat tak pergi kelas ke langsung tak pergi riadah ke tak jaga kesihatan elok2 ke ape2 jela yang sewaktu dengannya. Yang paling penting perubahan yang dibuat mestilah ikhlas dari hati sebab kalau apa yang kita buat tu dengan penuh keikhlasan kita akan rasa enjoy dan gembira dengan apa yang kita buat. Tak dinafikan ada sesetengah perubahan memerlukan paksaan tapi daripada paksaan itulah kita sendiri yang perlu tukar menjadi keikhlasan.

Niat yang baik tu dah elok dah. Tapi alang2 tu mintaklah pada Allah supaya ditetapkan niat tersebut biar istiqamah gitu kata orang sebab iman kita ni sekejap naik sekejap turun. Aku tahu la sebab aku pon macam tu dah rasa dah bila masa iman naik bila masa iman aku turun. Sekejap aku rasa macam nak berubah aku tukar la pastu ada masa aku dah jemu benda yang aku ubah tu akan jadi benda lain kejap pastu ubah lagi dan begitulah ceritanya x kesudahan. Aku percaya semua orang pernah rasa sebab Allah dah jadikan manusia macam tu.

So tepuk dada tanya iman. Di mana aku berada sekarang. Ke mana aku mahu berada. Sesungguhnya aku nurulsyakirin binti bahrin tidaklah sempurna. Sangat tidak sempurna walaupun di mata orang lain ceritanya. Di mana kekurangan aku salah silap aku hanya aku yang tahu. Masih banyak sesangat yang perlu diperbaiki ditampal sana sini yang mana compang camping sebab aku rasa tiada nikmat kehidupan kalau tidak ada perubahan dalam hidup. Segala apa yang aku muntahkan di sini adalah semata-mata peringatan untuk diri sendiri yang masih kosong ilmu dunia dan akhirat. Semoga hari esok adalah lebih baik daripada hari ini. :)

Saturday, 4 October 2014

Cinta Selepas Nikah


Tengahari tadi godek punyer godek wechat tengok moments sorang membe yang berbunyi.
"Tiada istilah bahagia jika bercinta sebelum nikah kerana manisnya sementara sedangkan pahit itu terlalu banyak."
aku terfikir sejenak. betul jugak tu kalau diingat balik kenangan2 bercinta dulu banyak yang pahit banyak yang menyakitkan banyak yang melukakan. tapi manisnya tu tetap ada tak dinafikan walaupun pahit tu sentiasa ada tiap masa. haha
tapi kalau dah kawin manis tu lebih banyak. nak merajuk dan pujuk lebih2 pon takpe haha biar pon aku tak reti merajuk dan pujuk orang pon. lantak pi la nak merajuk pon ade aku kesah? huhu 
satu lagi, kalau dah kawin takde istilah putus hubungan kalau duk gaduh bertekak abis hilang anak tekak sekali pon melainkan istilah cerai. ni tak, gaduh putus sambung gaduh lagi putus sambung dan begitu lah analoginya sehingga akhirnya tidak berpenghujung. ada pon putus cari orang lain pastu analogi yang sama lagi yang jadi. penat weeyyy penat tau dak duk buat benda sama. duk pujuk hati sendiri tak nak bagi sakit. duk jaga perasaan orang lagi.


lain lah kalau dah kawin. nak gaduh ke nak smackdown ke perkara tu yg merapatkan lagi hubungan. eceyh, aku ni cakap macam ada pengalaman dah kawin je. hahahaha 
tapi sekarang aku lebih selesa single mingle tingle je walaupun sunyi~ 
yelaa takleh nak menggedik, nak ambil berat lebih2, nak mengadu lebih2.. kena kawal je.. tapi takpe. banyak hikmahnya.

yup.. berkawan.. kalau kawan ramai2 boleh buat pilihan banyak2. kalau dah kapel mesti la setia kan. kalau dak rugi la wey bercinta bagai nak rak pastu kawin dengan orang lain. hahaha
setiap orang dah ditentukan siapa jodohnya so tak perlu la risau kalau x ketemu lagi sape2 yang betol2 diyakini boleh disimpan dalam hati. sekali aku letak seseorang dalam hati sampai bila2 seseorang tu akan lekat. walaupun gaduh seteruk mana sakit seteruk mana tawar hati seteruk mana.
"Jangan risau akan jodohmu, telah tercatat sebaris nama pasanganmu di Luh Mahfuz untukmu. Cuma peribadinya ditentukan oleh sejauh mana ketinggian peribadimu."
sementara tak jumpa lagi siapa2 aku perlu perbaiki diri aku dulu. nak dapat yang terbaik mestilah jadi yang terbaikkan. diri aku banyak lagi kekurangan walaupun orang nampak kelebihan aku sebab hanya aku yang tau kat mana baik buruk diri aku ni. bercinta 4 5 tahun pon belom tentu tau buruk yang ada kan nak2 kalau jenis yang bercinta jarak jauh macam aku nie. banyak benda yang tak tahu banyak benda yang dirahsiakan. bila tahu perkara tu lah yang paling sakit sebab it is all about 'trust'.
 aku harap bakal suami aku nanti dapat terima segala baik buruk aku. nak2 orang yang degil macam aku nie. cakap sekali bukannya nak dengar. kena perli baru nak dengar pastu tacing. hahahaahaha adoiii


so... jom bercinta lepas nikah!! hehehee nampak tak gatai nak kawin kat situ hihi
takpe la gatai sendiri2 je pon. bukan pegi menggatai dengan orang laki ajak kawin.
mama dengan abah macam dah bagi green light nak kawin tapi aku sendiri tak ready nak jadi bini orang. 
so biarkan dulu. belajar tak habis lagi sya oi lain la kalau taon depan dah nak habis.. 
tapi takpe.. angan2 nak kawin tu tetap kena ada. hehe :P adios! 
me love myself n mai pemly! <3
n you too bakal zauj~  ihiks!



Saturday, 27 September 2014

I am Happy



Haiii.. its me again.. 
and guess what.. i should be doing my assignment right now but i chose to mumbling here haha
kerja nya banyak bukan sikit tapiiii
 i wanna talk about my life now.

one word.

HAPPY!

yup. i am happy with my life now. walaupun busy tersangat lah busy yang tak kesudahan sampai orang lain pon tak busy macam aku yang busy melebih-lebih ni tapi aku gembira dengan hidup aku. gembira dengan orang sekeliling aku, gembira dengan perasaan yang aku ada. semualah! 
kenangan yang pahit biarkan ia berlalu... tentang daus pulak walaupun kami dah takde ape2 hubungan tapi kami still be a good friend.. emm.. maybe i shud put him into my bestfriend list? 
masih lagi kontek walaupun bukan hari2 tapi kalau dah 2 hari takde berita mesti mesej jugak haha 
maybe our relationship are getting better. no more sakit hati, perli2 yang menyakitkan, tacing2 macam dulu and so on. banyak kot mende yang jadi hahahahaha  
whatever lah. yang penting sekarang aku dengan daus sendiri mengaku yang hubungan sekarang lebih baik and masing2 happy

nak bercakap tentang move on pulak. memang susah. walaupun ada lah 2 3 4 ketul manusia yang cuba2 luah perasaan la ni lah berkias lah tu lah tapi aku tetap dengan pendirian aku NO! aku tak nak kapel dah. serik. lepas ni aku nak kawin terus. kalau sape2 yang nak jemputlah bertandang ke rumah jumpa mama abah mintak elok2.

Aku percaya semua yang berlaku ada hikmahnya. setiap pertemuan dan perpisahan juga ada hikmahnya. Yang pasti untuk gembira, hanya aku yang berhak ke atas diri aku sendiri bukannya orang lain. 


Aku berterima kasih pada semua insan di sekeliling aku yang banyak melayan karenah aku yang entah ape2 nie terutama sekali mama dan abah. Aku harap lepas ni semua urusan dipermudahkan dan diberikan petunjuk dalam segala hal terutama sekali soal jodoh. hiihii *nampak tak gatai nak kawin kat situ*


Monday, 24 February 2014

new life



dah agak lama aku tak update ape2 kat sini. 
sebab ape? banyak faktornya. dan salah satu adalah malas.

         2014 hadir dalam hidup aku dengan pelbagai perkara baru yg semestinya memberi impak yg sangat besar. kisah dulu aku biarkan berlalu. tak perlu lagi untuk dikenang. seharusnya aku tahu 2013 merupakan tahun air mata aku paling banyak keluar dan tahun aku paling tak ambil kisah tentang real life aku especially belajar dan soal hati. aku banyak habiskan masa aku dengan main dragonica.. it sure is fun spend all the time playing games and u dont need to think about others or your life with no problem but only game.. i met so many nice friends there. and guys too.. haha

           tapi tu dulu.. walaupun aku tak ambil kisah hal life aku and belajar Alhamdulillah pointer aku naik dan im a bit frustated sebab kalau aku usaha betul2 mesti aku dapat anugerah pengarah.. well.. past is past.. 
kisah aku dan dia juga sudah berakhir. bagaimana?  semuanya bermula daripada aku jugak.. yeah! macam yg orang selalu kata walaupun luka dah terubat tapi parut tetap ada kan. kaca kalau pecah, dah cantumkan jadi macam asal ia takkan cantik seperti sedia kala kan. sama jugak dengan hati dan perasaan aku. :')
walaupun begitu aku anggap ia sebagai kenangan terindah.. pahit tu aku buang tepi sebab buat apa nak ingat yg pahit kan. tapi orang kata aku bodoh.. sebab biar je hati aku dipermainkan dan sakit sendiri.

         aku dah jumpa orang baru sebab tu la dia pon ada orang baru.. beza kami berdua adalah die tunjuk yg die sudah jumpa orang baru dan aku ni ditinggalkan. ramai yg salah faham tapi nak buat macam mana. mulut orang kan. aku tengok dia pon dah bahagia dan lebih gembira dari masa dia bersama aku dulu.. yea.. aku pon gembira tengok dia macam tu. tapi aku kena sabar kan hati. yela.. walaupun berat untuk melepaskan orang yg pertama aku sayang sepenuh hati bagi kat orang lain. tapi takpe.. ada hikmahnya..
yea.. memang aku dah ada orang baru jugak tapi aku tak sebahagia yg disangkakan. aku anggap hubungan aku yg sekarang sebagai ujian dan dugaan daripada Allah untuk kuatkan lagi hati aku. semoga awak bahagia yea. tapi saya mintak maaf sebab saya tak dapat nak tengok kebahagiaan awak. ade sesuatu dalam hati saya yg berkata-kata tapi tak dapat saya huraikan. jaga dia elok2.. :)

       aku harap tahun 2014 dapat berikan aku lebih kegembiraan dan kebahagiaan daripada orang sekeliling. luaran sememangnya aku kuat tapi dalaman aku biarlah aku kongsikan dengan Allah.. aku dah takde tempat nak mengadu.. nak lupakan semua tu dengan main game macam dulu mungkin dah tak dapat sebab aku dah berhenti main game semua benda tu.. kembali kepada diriku yg asal.. mungkin satu hari nanti aku akan jumpa kebahagiaan aku sendiri. In Shaa Allah.. aminn..